Γυναίκες των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να έχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη ως ενήλικες, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα βασίζονται στην παρακολούθηση 1.800 γυναικών των οποίων οι μητέρες είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενη έρευνα. Ενισχύουν προηγούμενες έρευνες που υποδεικνύουν ότι η έκθεση του εμβρύου στο τσιγάρο ενισχύει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και χαμηλό βάρος.

H ερευνήτρια Michelle La Merrill, του University of California, στο Davis, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με την ιδέα ότι περιβάλλον με έκθεση σε χημικές ουσίες, στην κύηση, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση υγείας ή νόσου. Aνακάλυψε πως το κάπνισμα των γονέων είναι παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία ή το βάρος στον τοκετό.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η έρευνα υποδεικνύει ότι αν ένας γονέας καπνίζει δεν προστατεύεται κάποια γυναίκα από τον διαβήτη μόνο επειδή είναι αδύνατη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος διαβήτη φάνηκε επίσης να ενισχύεται σε γυναίκες που είχαν εκτεθεί στον καπνό στη μήτρα μέσω του καπνίσματος του πατέρα, αν και ο βαθμός της αύξησης του κινδύνου παραμένει ασαφής.

Ωστόσο, ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και του κινδύνου για διαβήτη στις κόρες δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Journal of Developmental Origins of Health and Disease.''

 

Πηγές:
''Journal of Developmental Origins of Health and Disease.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα