Νέα έρευνα βοηθά να εξηγηθεί γιατί ο λίγος ύπνος θα μπορούσε να ενισχύσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Ερευνητές δηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ουσιών που ονομάζονται ελεύθερα λιπαρά οξέα, στο αίμα. Οι ουσίες παρεμβάλλονται με την ικανότητα της ορμόνης ινσουλίνη να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη θα μπορούσαν να μειωθούν με κάτι απλό, όπως ο περισσότερε ύπνος.

Η Dr. Esra Tasali, του University of Chicago, δήλωσε ότι σε επίπεδο πληθυσμού πολλές έρευνες έχουν αναφέρει σχέσεις μεταξύ του περιορισμένου ύπνου, της αύξησης βάρους και του διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα περιέλαβε 19 υγιείς άντρες, μεταξύ 18 και 30 ετών.

Οι εθελοντές συμμετείχαν σε 2 σενάρια. Στο ένα κοιμήθηκαν επαρκώς για 8 περίπου ώρες τη νύχτα για 4 νύχτες. Στο άλλο κοιμόνταν λίγο περισσότερες από 4 ώρες τη νύχτα.

Μετά από μερικές συνεχόμενες ημέρες ανεπαρκούς ύπνου τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα των αντρών αυξήθηκαν και έμειναν σε υψηλό επίπεδο για περίπου 5 ώρες, νωρίς το πρωί. Τα επίπεδα συνήθως αυξάνουν και στη συνέχεια μειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσο τα επίπεδα λιπαρών οξέων έμεναν υψηλά, η ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίσει το σάκχαρο διαταρασσόταν, σύμφωνα με την έρευνα.

Η ερευνήτρια Josiane Broussard, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν σημαντική απώλεια των οφελών της ινσουλίνης. Η σημαντική ορμόνη ήταν λιγότερο ικανή να καταφέρει το έργο της. Η δράση τη ινσουλίνης στους συγκεκριμένους υγιείς νέους άντρες έμοιαζε με την εικόνα που συνήθως εμφανίζεται στα αρχικά στάδια διαβήτη.

Τα ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί ενδεχομένως να διαταράσσει το μεταβολισμό των λιπαρών και υποδεικνύει ότι η αύξηση της ποσότητας ύπνου μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Diabetologia.’’

 

Πηγές:
‘’Diabetologia.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας