Ο κίνδυνος θνησιμότητας από το κάπνισμα μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος από αυτόν που πιστεύαμε, καθώς νέα μεγάλη έρευνα υποδεικνύει ότι ο καπνός σκοτώνει μέχρι 2 στους 3 καπνιστές και όχι 1 στους 2.

Η έρευνα παρακολούθησε περισσότερους από 200.000 Αυστραλούς καπνιστές και μη, άνω των 45 ετών, για περισσότερα από 6 χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό ‘’BMC Medicine’’, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται με το κάπνισμα.
Το κάπνισμα 10 τσιγάρων την ημέρα διπλασιάζει τον κίνδυνο, ενώ όσοι καπνίζουν 20 τσιγάρα την ημέρα έχουν 4 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας.

Αν και κάποιος που καπνίζει θα μπορούσε να ζήσει πολλά χρόνια η συνήθεια το καθιστά λιγότερο πιθανό.
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθεια και καρκίνο.

Νεότερες έρευνες τοποθετούν τον αριθμό των θανάτων στο 67%, δήλωσε η ερευνήτρια Emily Banks, που πραγματοποίησε τη νέα έρευνα.

Όπως δήλωσε, γνωρίζαμε ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό, αλλά τώρα έχουμε άμεσες, ανεξάρτητες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν τα ενοχλητικά ευρήματα που προέκυψαν διεθνώς.

Πρόσθεσε ότι ακόμα και με τα πολύ χαμηλά ποσοστά καπνίσματος που υπάρχουν στην Αυστραλία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές έχουν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ και ότι οι καπνιστές θα πεθάνουν 10 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ο George Butterworth, του Cancer Research UK, δήλωσε πως προκαλεί ανησυχία ότι η συμφορά που προκαλείται από το κάπνισμα μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που πιστευόταν έως τώρα.

Πρόσθεσε ότι η συνήθεια διαφέρει μεταξύ Αυστραλίας και Βρετανίας, επομένως δεν μπορούμε να καταλήξουμε ότι τα νέα στοιχεία εφαρμόζουν απαραίτητα και στη Βρετανία.

Στην Αυστραλία, περίπου το 13% των ενηλίκων καπνίζει, ενώ στη Βρετανία καπνίζει περίπου το 20%.

 

Πηγές:
‘’BMC Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]