Ο έντονος θυμός ή το άγχος αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο Dr. Thomas Buckley, του University of Sydney, δήλωσε ότι ενώ ο απόλυτος κίνδυνος ενός επεισοδίου θυμού να προκαλέσει καρδιακή προσβολή είναι χαμηλός, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πραγματικός.

Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας μετά από έντονο θυμό ή άγχος είναι μάλλον το αποτέλεσμα του αυξημένου παλμού και της αρτηριακής πίεσης, της σκλήρυνσης των αγγείων και της αυξημένης θρόμβωσης.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε περισσότερους από 300 καρδιοπαθείς και τους ζήτησε να βαθμολογήσουν σε κλίμακα 7 μονάδων τα επίπεδα θυμού που είχαν τις προηγούμενες 48 ώρες. Το 1 έδειχνε ηρεμία, το 5 έντονο θυμό και το 7 ότι κάποιος ήταν εκτός ελέγχου

Εφτά από τους συμμετέχοντες έφθασαν τουλάχιστον στην κλίμακα 5 εντός 2 ωρών πριν την καρδιακή προσβολή και ένας έφθασε στο ίδιο επίπεδο εντός 4 ωρών πριν την καρδιακή προσβολή.

Το επίπεδο 4 αναφέρθηκε από 2 ασθενείς εντός 2 ωρών πριν από την καρδιακή προσβολή και από 3 ασθενείς, εντός 4 ωρών πριν την καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής τις 2 ώρες μετά το ξέσπασμα έντονου θυμού –τουλάχιστον σε επίπεδο 5 στην κλίμακα-είναι 8,5 φορές υψηλότερος από τον φυσιολογικό.

Ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν 9,5 φορές ισχυρότερος από τον φυσιολογικό τις επόμενες 2 ώρες μετά το εξαιρετικά έντονο άγχος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ''European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care.''

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση. Ωστόσο, η ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτά προηγούμενων ερευνών και υπογραμμίζουν την ανάγκη να βρεθούν τρόποι προστασίας των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν έχουν ξεσπάσματα θυμού.

Στα γεγονότα που προκάλεσαν καρδιακή προσβολή λόγω θυμού περιλαμβάνονταν διαπληκτισμοί με την οικογένεια και άλλους, διαμάχες στη δουλειά και οργή στον δρόμο.

Ο Buckley συνιστά οι γιατροί να ελέγχουν τους καρδιοπαθείς ή ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο καρδιοπάθειας, για εμφάνιση θυμού και προβλημάτων άγχους.

 

Πηγές:
''European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις