Νέα έρευνα υπέδειξε ότι περισσότερες από 8 ώρες ύπνου συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα, του University of Cambridge, έδειξε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου διπλασιάζεται στους ηλικιωμένους που κοιμούνται περισσότερο από τον μέσο όρο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 10.000 ανθρώπους, ηλικίας 42-81 ετών για 9,5 χρόνια. Κατά το διάστημα 1998- 2000 και 4 χρόνια αργότερα ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσες ώρες κοιμόνταν κατά μέσον όρο την ημέρα και γενικά αν κοιμόνταν καλά.
Σχεδόν 7 στους 10 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κοιμόνταν μεταξύ 6 έως 8 ωρών ημερησίως, ενώ ένας στους 10 ανέφερε ότι κοιμόταν περισσότερες από 8 ώρες.

Συμμετέχοντες που κοιμόνταν λιγότερο από 6 ώρες ή περισσότερο από 8 ήταν πιθανότερο να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες και λιγότερο δραστήριες.

Κατά τη σχεδόν δεκαετή διάρκεια της έρευνας, 346 συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αφού έλαβαν υπόψη οι ερευνητές διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία και το φύλο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που κοιμόνταν περισσότερο από 8 ώρες την ημέρα είχαν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με το μέσο όρο.
Άνθρωποι που κοιμόνταν λιγότερες από 6 ώρες την ημέρα είχαν 18% αυξημένο κίνδυνο αλλά ο μικρός αριθμός των ανθρώπων που ανήκαν στην κατηγορία σημαίνει ότι η σχέση δεν είναι στατιστικά σημαντική.

Ο Yue Leng, του University of Cambridge, δήλωσε ότι φάνηκε πως υπάρχει σχέση μεταξύ του να κοιμάται κάποιος περισσότερο από το μέσο όρο και του μεγαλύτερου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και ότι είναι πολύ λιγότερο σαφής, ωστόσο, η κατεύθυνση της σχέσης, δηλαδή αν ο περισσότερες ύπνος είναι σύμπτωμα, πρώιμος δείκτης ή αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Kay-Tee Khaw, πρόσθεσε ότι χρειάζεται να καταλάβουν οι ερευνητές τους λόγους πίσω από τη σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neurology.’’

 

Πηγές:
‘’Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις