Αμερικανοί και Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν το μηχανισμό που χρησιμοποιεί ένα νέο γονίδιο για να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία και να προκαλέσει συμπεριφορές που συνδέονται με νευροψυχιατρικές νόσους.

Το γονίδιο Gomafu μπορεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για την κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος αντιδρά γρήγορα σε στρεσογόνες εμπειρίες.

Ερευνώντας το γονιδίωμα για γονίδια που ανταποκρίνονται στην εμπειρία, οι ερευνητές εντόπισαν το Gomafu – που πρόσφατα συνδέθηκε με τη σχιζοφρένεια- να έχει δυναμική παρουσία στον εγκέφαλο.

Ο Timothy W Bredy, του University of California – Irvine, δήλωσε ότι όταν το Gomafu κλείνει παρατηρούνται οι αλλαγές στη συμπεριφορά που φαίνονται στο άγχος και στη σχιζοφρένια.

Το γονίδιο είναι ένα μακρύ, μη κωδικοποιημένο RNA και εντοπίστηκε σε περιοχή του γονιδιώματος που συνήθως συνδέεται με "junk" DNA – το 98% του ανθρώπινου γονιδιώματος που μέχρι πρόσφατα εκτιμόταν ότι δεν έχει λειτουργία.

Είναι η πρώτη φορά που μακρά, μη κωδικοποιημένη δραστηριότητα RNA εντοπίζεται στον εγκέφαλο ως αντίδραση στην εμπειρία.
Παλιά, οι βιολόγοι πίστευαν ότι σειρές DNA που δεν παράγουν πρωτεΐνες ήταν απομεινάρια της εξελικτικής ιστορίας μας αλλά γεγονός είναι ότι οι σειρές είναι πολύ δυναμικές και εξασκούν βαθιά επίδραση στον άνθρωπο, δήλωσε ο Bredy.

Ο Bredy ανακάλυψε επίσης ότι μη κωδικοποιημένα γονίδια, όπως το Gomafu θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν ισχυρό σύστημα επιτήρησης, που έχει εξελιχθεί ώστε ο εγκέφαλος να αντιδρά γρήγορα σε αλλαγές στο περιβάλλον.

Πρόσθεσε, ότι η διαταραχή του δικτύου στον εγκέφαλο θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη νευροψυχιατρικών διαταραχών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Biological Psychiatry’’.

 

Πηγές:
‘’Biological Psychiatry’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη