Νέα έρευνα υπέδειξε ότι η κατανάλωση λίγων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη των φραγμένων αρτηριών, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Kangbuk Samsung Hospital, στη Σεούλ.
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 25.000 ανθρώπους από την Κορέα, μέσης ηλικίας 41 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν εμφάνιζαν σημάδια καρδιοπάθειας και υποβάλλονταν τακτικά σε τσεκ απ.

Για να αξιολογήσουν την υγεία της καρδιάς των συμμετεχόντων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους.
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν την κατανάλωση καφέ ως καθόλου, λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα, ένα έως τρία φλιτζάνια, τρία έως πέντε και τουλάχιστον πέντε ημερησίως.

Ανακάλυψαν ότι η εμφάνιση του CAC (δείκτης αποτιτάνωσης των στεφανιαίων αρτηριών) ήταν 13,4% σε όλη την ομάδα ανθρώπων και ότι η μέση κατανάλωση καφέ ήταν 1,8 φλιτζάνια την ημέρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφέ, 3 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν αρχικά συμπτώματα καρδιοπάθειας.

Τα ποσοστά ασβεστίου ήταν 0,77 για ανθρώπους που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα, 0,66 για όσους έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια, 0, 59 για όσους κατανάλωναν 3 έως 5 και 0,81 για την ομάδα που κατανάλωνε τουλάχιστον 5 φλιτζάνια, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Heart’’.

 

Πηγές:
‘’Heart’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο