Το πολύ αλάτι είναι βλαβερό για την υγεία, σύμφωνα με πολλές έρευνες. Ωστόσο, σημαντική νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το αλάτι στη διατροφή θα μπορούσε να έχει βιολογικό πλεονέκτημα-να υπερασπίζεται τον οργανισμό έναντι βακτηρίων.

Ερευνητές παρατήρησαν ότι η διατροφή που είναι υψηλή σε αλάτι αύξησε τη συσσώρευση αλατιού στο δέρμα ποντικών, ενισχύοντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού σε παράσιτο που μολύνει το δέρμα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αλάτι στη διατροφή θα μπορούσε να έχει θεραπευτική δυναμική, για να προάγει την άμυνα έναντι στις μικροβιακές λοιμώξεις.

Μέχρι τώρα, η διατροφή με πολύ αλάτι είναι γνωστή ως καταστροφική όσον αφορά τις καρδιαγγειακές νόσους και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο ερευνητής, Jonathan Jantsch, του Universitatsklinikum Regensburg και του Universitat Regensburg της Γερμανίας, δήλωσε ότι η έρευνα προκαλεί τη μονόπλευρη πεποίθηση και υποδεικνύει ότι η αύξηση της συσσώρευσης αλατιού στην περιοχή των λοιμώξεων θα μπορούσε να είναι αρχαία πρακτική για την προστασία από λοιμώξεις πολύ πριν ανακαλυφθούν τα αντιβιοτικά.

Ένα στοιχείο για αυτό το μυστήριο προέκυψε όταν η ομάδα παρατήρησε μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα αλατιού στο μολυσμένο δέρμα των ποντικών οι οποίοι είχαν δεχτεί δαγκωματιές από άλλους στο κλουβί.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της λοίμωξης και της συσσώρευσης αλατιού στο δέρμα.
Ανακάλυψαν ότι οι περιοχές με λοίμωξη σε ασθενείς με βακτηριακή λοίμωξη στο δέρμα έδειξαν επίσης σημαντική συσσώρευση αλατιού.

Επίσης, πειράματα σε ποντικούς έδειξαν ότι η διατροφή που είναι υψηλή σε αλάτι ενίσχυσε τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται μακροφάγα, προάγοντας την ίαση των ποδιών που μολύνθηκαν με παράσιτο.
Οι ερευνητές, ωστόσο, προτρέπουν να είμαστε συγκρατημένοι σχετικά με τα δυνητικά οφέλη στην υγεία από διατροφή υψηλή σε αλάτι.

Ο Jantsch δήλωσε ότι λόγω των πολλών κλινικών ερευνών που δείχνουν ότι το πολύ αλάτι στη διατροφή είναι βλαβερό για την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές νόσους, θεωρεί πως επί του παρόντος τα στοιχεία δεν δικαιολογούν συστάσεις για διατροφή υψηλή σε αλάτι στο γενικό πληθυσμό.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι σε καταστάσεις όπου η ενδογενής συσσώρευση αλατιού σε περιοχές λοίμωξης δεν είναι επαρκής η υποκατάσταση με αλάτι θα μπορούσε να αποτελεί θεραπευτική επιλογή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Cell Press.’’

 

Πηγές:
‘’Cell Press.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’