Αν ανεβάσετε απλώς την κλίση στο διάδρομο γυμναστικής καθώς περπατάτε μπορείτε να συμβάλλετε στην προστασία σας από τον διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι βελτιώσεις στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα συνέβαιναν μόνο με υψηλότερης έντασης άσκηση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Annals of Internal Medicine’’.

Ο ερευνητής Robert Ross, καθηγητής στο Queens University του Οντάριο, δήλωσε ότι καθώς ακολουθούμε καθιστική ζωή οι μυς μας ‘’κάθονται’’ και αυτοί και μπορεί να εμφανίσουμε αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ικανότητα να ρυθμίζουμε το σάκχαρο είναι άμεση συνέπεια ορισμένων παραγόντων περιλαμβανομένης της ιδιότητας των μυών να παίρνουν γλυκόζη από το αίμα και να την αποθηκεύουν για χρήση ως καύσιμο.

Καθώς περνά ο καιρός, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη.
Ερευνητές του Queens University χώρισαν 217 παχύσαρκους άντρες και γυναίκες, ηλικίας 51 ετών κατά μέσον, όρο σε 4 ομάδες.

  • Πολλή, υψηλής έντασης άσκηση
  • Πολλή, χαμηλής έντασης άσκηση
  • Λίγη, χαμηλής έντασης άσκηση
  • Καθόλου άσκηση.

Οι εθελοντές ασκούνταν 5 ημέρες την εβδομάδα για 24 εβδομάδες. Κανείς δεν έκανε δίαιτα.
Όλοι ασκούνταν σε διαδρόμους.

Η ομάδα χαμηλής ποσότητας, χαμηλής έντασης, ασκούνταν όσο χρειαζόταν για να κάψουν οι γυναίκες 180 θερμίδες και οι άντρες 300.

Και οι 2 ομάδες υψηλής ποσότητας ασκούνταν μέχρι να κάψουν οι γυναίκες 300 θερμίδες και οι άντρες 600.
Ενώ όλοι όσοι ασκούνται έχασαν βάρος και μείωσαν το κοιλιακό λίπος, μόνο η ομάδα που έκανε πιο έντονη άσκηση εμφάνισε βελτίωση στις μετρήσεις γλυκόζης στο τέλος της έρευνας.

Σύμφωνα με τον Ross, αν κάποιος περπατά έντονα για 40 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα, όχι μόνο μειώνει την περίμετρο μέσης του αλλά βελτιώνει επίσης τη σιλουέτα του και την ικανότητά του να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
Ο όρος ‘’υψηλή ένταση’’, στην παρούσα έρευνα, σήμαινε ότι οι εθελοντές ασκούνταν στο 75% των προσαρμοσμένων παλμών που είναι κατάλληλοι για την ηλικία τους.

Για 50χρονη γυναίκα σημαίνει να φτάνει σε 140 καρδιακούς παλμούς. Ένας εύκολος τρόπος να φτάσει κάποιος στη συγκεκριμένη ένταση όταν περπατά είναι να αυξήσει την κλίση στο διάδρομο, δήλωσε ο ερευνητής.

Συγκριτικά, οι ομάδες χαμηλής έντασης έφτασαν να έχουν 120 καρδιακούς παλμούς, δήλωσε ο Ross.
Η νέα έρευνα προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο ωφελών από πιο έντονη άσκηση, που επίσης έχει το όφελος ότι ταιριάζει καλύτερα στο φορτωμένο πρόγραμμα επειδή χρειάζεται λιγότερο χρόνο, δήλωσε ο Dr. Raza Ahmad, του Penn Medicine.
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι συνεχίζουμε να καίμε θερμίδες, ακόμα και μετά το τέλος της άσκησης, αν η άσκηση είναι πιο έντονη, δήλωσε ο Ahmad.

 

Πηγές:
‘’Annals of Internal Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα