Οι άνθρωποι παγκοσμίως θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων στο 5 έως 10% των συνολικών θερμίδων, συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα ελεύθερα σάκχαρα αναφέρονται σε επιτραπέζια ζάχαρη που προστίθεται σε τροφές και ποτά από τον μάγειρα ή τον καταναλωτή και σάκχαρα που φυσιολογικά περιέχονται στο μέλι, το σιρόπι και τους φρουτοχυμούς.

Εξαιρούνται-ως μη ελεύθερα σάκχαρα- όσα περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και γάλα.

Ο Dr. Francesco Branca, του ΠΟΥ, σημείωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η διατήρηση της πρόσληψης ελεύθερης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας μειώνει τον κίνδυνο επιπλέον βάρους, παχυσαρκίας και προβλημάτων στα δόντια.

Η ισχυρή σύσταση για όριο 10% μπορεί να υιοθετηθεί άμεσα ως πολιτική, όπως στις διατροφικές οδηγίες που εκδίδει κάθε χώρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η σύσταση για όριο 5% είναι επιθυμητή αλλά χρειάζεται διάλογος πριν υιοθετηθεί ως πολιτική.

Ποσοστό 5% της καθημερινής πρόσληψης ζάχαρης είναι περίπου 25 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα για έναν ενήλικα ή περίπου 6 έως 7 κουταλάκια.

Ο Tom Sanders, καθηγητής στο King's College London, δήλωσε ότι ο στόχος του 10% μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ρεαλιστικός. Πρότεινε όρια σε σακχαρούχα ποτά, δημητριακά, μπύρα, μπισκότα και γλυκά.

Ο ΠΟΥ επίσης εφιστά την προσοχή σε σάκχαρα κρυμμένα σε κατεργασμένες τροφές. Για παράδειγμα, ένα κουτάλι κέτσαπ έχει περίπου 4 γραμμάρια ζάχαρης.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο