Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 2.500 Έλληνες ενήλικες, ηλικίας 18 έως 89 ετών, των οποίων η διατροφή και η υγεία παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Σχεδόν το 20% των αντρών και το 12% των γυναικών στην έρευνα εμφάνισαν ή πέθαναν από καρδιοπάθεια.

Άνθρωποι που ακολούθησαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σχέση με όσους δεν ακολούθησαν στενά τη διατροφή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής ήταν πιο προστατευτική έναντι της καρδιοπάθειας σε σχέση με τη σωματική δραστηριότητα.

Η Εκάβη Γεωργουσοπούλου, υποψήφια διδάκτωρ στο Χαροκόπειο, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη παρέμβαση για όλα τα είδη ανθρώπων-στα 2 φύλα, σε όλες τις ηλικίες, σε υγιείς και ασθενείς.

Πρόσθεσε, ότι η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η μεσογειακή διατροφή έχει άμεσα οφέλη στην υγεία της καρδιάς, εκτός των έμμεσων ωφελειών στον έλεγχο του διαβήτη, της υπέρτασης και της φλεγμονής.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στις 15 Μαρτίου στο συνέδριο του American College of Cardiology στο Σαν Ντιέγκο.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με απώλεια βάρους, χαμηλότερη πίεση και χοληστερόλη και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Η κα Γεωγουσοπούλου δήλωσε ότι επειδή η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε ομάδες τροφών που είναι εύκολο να βρεθούν, οι άνθρωποι παγκοσμίως θα μπορούσαν εύκολα να την υιοθετήσουν και να συμβάλλουν με αυτή στην προστασία έναντι της καρδιοπάθειας με μικρό κόστος.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του χαμηλότερου κινδύνου για καρδιοπάθεια η σχέση δεν αποδείχτηκε αιτιατή.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα