Ερευνητές εντόπισαν πρόσφατα 15 νέες γονιδιακές περιοχές που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και αυξάνουν τον αριθμό, σε περίπου 100 δείκτες. Το εύρημα αναμένεται να βοηθήσει μελλοντικά σε πιο αποτελεσματικό έλεγχο.

Επιστήμονες του QIMR Berghofer Medical Research Institute και του Cambridge University, σε συνεργασία με το Breast Cancer Association Consortium (BCAC), εντόπισαν νέες γονιδιακές περιοχές.

Η καθηγήτρια Georgia Chenevix-Trench, δήλωσε ότι όταν οι επιστήμονες ανακαλύψουν περισσότερα για τις συνέπειες των συγκεκριμένων ποικιλομορφιών στην έκφραση των κοντινών γονιδίων θα έχουν καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού, καθώς και για το τι μπορεί να γίνει για να προληφθεί η νόσος.

Ο ερευνητής Dr Jonathan Beesley μπόρεσε να προβλέψει ότι τρια γονίδια, το SETBP1, το RNF115 και το PDZK1, που δεν έχουν συνδεθεί προηγουμένως με την ευαισθησία στον καρκίνο του μαστού είναι πιθανό να εμπλέκονται με την εμφάνιση της νόσου.

Η καθηγήτρια Chenevix-Trench, ανέφερε επίσης ότι η περίληψη των νέων ποικιλομορφιών στη γενετική εξέταση θα μπορούσε να επιτρέπει πιο ακριβή πρόγνωση σχετικά με το αν μια γυναίκα έχει υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό.

Οι συγκεκριμένες ποικιλομορφίες είναι σχετικά συνήθεις και έχουν πιο απαλή επίδραση σε σχέση με τις πιο σπάνιες μεταλλάξεις όπως η BRCA1 και η BRCA2.

Η καθηγήτρια Chenevix-Trench, κατέληξε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις 94 ποικιλομορφίες η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι σχεδόν το 5% των γυναικών του γενικού πληθυσμού έχει διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με το μέσο όρο.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό