Η καλή υγεία της καρδιάς μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία από τη νόσο Alzheimer και άλλους τύπους άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Vanderbilt University ανέλυσαν στοιχεία 1.000 ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα, 32 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια, περιλαμβανομένων 26 με Alzheimer.

Άνθρωποι με φτωχότερη καρδιακή λειτουργία είχαν δυο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με ανθρώπους που είχαν υγιή καρδιά, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Circulation.’’

Η ερευνήτρια, Angela Jefferson, διευθύντρια του Vanderbilt Memory and Alzheimer's Center, δήλωσε ότι η καρδιακή λειτουργία θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την άνοια.

Πρόσθεσε ότι μια πολύ ενθαρρυντική πλευρά των ευρημάτων είναι ότι η υγεία της καρδιάς μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου που μπορεί να τροποποιηθεί.

Μπορεί ενδεχομένως να μην μπορείτε να αλλάξετε τους γενετικούς παράγοντες ή το οικογενειακό ιστορικό σας αλλά μπορείτε να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Η Jefferson δήλωσε ότι για το μέσο ενήλικα ο εγκέφαλος αποτελεί το 2% του συνολικού βάρους του σώματος αλλά λαμβάνει μέχρι το 15% του αίματος που φεύγει από την καρδιά.

Ο εγκέφαλος είναι ευέλικτος και ρυθμίζει αποτελεσματικά τη ροή του αίματος για τη στήριξη του εγκεφαλικού ιστού και τη δραστηριότητα, δήλωσε. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε, τα αγγεία τείνουν να είναι λιγότερο υγιή.

Προσαρμόζονται λιγότερο στις αλλαγές της ροής του αίματος και οι αλλαγές μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν προσπάθειες για την πρόληψη του Alzheimer και άλλα είδη άνοιας, υπέδειξε η ερευνήτρια, αναγνωρίζοντας ότι η καλή υγεία της καρδιάς δεν εγγυάται την πρόληψη της νοητικής εξασθένησης.

Η Jefferson δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει αποδεδειγμένη μέθοδος πρόληψης της άνοιας ή της νόσου Alzheimer. Ωστόσο ο τρόπος ζωής που είναι υγιεινός για την καρδιά θα μπορούσε να βοηθήσει.

Τέτοιες συνήθειες είναι ο έλεγχος του στρες, η τακτική άσκηση, το να μην είναι κάποιος καπνιστής, η ισορροπημένη διατροφή και τα θρεπτικά γεύματα, σύμφωνα με την American Heart Association.

 

Πηγές:
‘’Circulation.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία