O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το μονοκλωνικό αντίσωμα Nivolumab για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα (NSCLC). Είναι μετά το μελάνωμα, η δεύτερη ένδειξη, εντός τριών μηνών. 

Η ουσία, που εμποδίζει τη δραστικότητα των Τ - κυττάρων μέσω αναστολής του υποδοχέα ελέγχου PD-1 (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος Protein 1) βελτίωσε σε δύο μελέτες τα θεραπευτικά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα.

Η αναστολή του PD-1 έχει ως αποτέλεσμα την ενισχυμένη επίθεση του ανοσολογικού συστήματος κατά των συμπαγών όγκων. Σε περιπτώσεις κακοήθους μελανώματος, το αντίσωμα Nivolumab επιτυγχάνει συχνά την ύφεση, ακόμη και σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται πλέον στο ipilimumab ή τους αναστολείς BRAF.

Ο FDA ενέκρινε το αντίσωμα από τον Δεκέμβριο του 2014 για τη θεραπεία του κακοήθους μελανώματος, πριν από την ολοκλήρωση των δοκιμών της ερευνητικής Φάσης ΙΙΙ.

Σε αυτό το διάστημα ήταν γνωστά μόνο τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από την ανοιχτή έρευνα checkmate -037. To Nivolumab είχε κατορθώσει να μειώσει τις μεταστάσεις σε 32% των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε ακτινοβολία. Τα δεδομένα για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα ήταν καλύτερα.

Στην πολυκεντρική μελέτη checkmate - 017 συμμετείχαν 272 ασθενείς με NSCLC Μετά από τυχαιοποιημένη κατανομή, τους χορηγήθηκε Nivolumab (3 mg / kg ενδοφλεβίως σε διάστημα 60 λεπτών κάθε δύο εβδομάδες) ή τους δόθηκε η στάνταρ θεραπεία με docetaxel (75 mg / m2 ενδοφλεβίως κάθε 3 εβδομάδες).

Όλοι οι ασθενείς είχαν παρουσιάσει αύξηση του όγκου μετά την προηγούμενη χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα. Η μελέτη διακόπηκε πρόωρα τον Ιανουάριο, όταν ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Nivolumab ήταν ήδη εμφανές, καθώς διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω αντίσωμα παράτεινε το μέσο χρόνο επιβίωσης από 6 μήνες στο σκέλος με docetaxel σε 9,2 μήνες.

Το μονοκλωνικό Nivolumab, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, θεωρείται εδώ και 15 χρόνια το πρώτο φάρμακο σε μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα που επιτυγχάνει παράταση του χρόνου επιβίωσης.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;