Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περίπου 40% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που συνδέεται με το βάρος τους, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με γυναίκες που έχουν υγιές βάρος.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει τουλάχιστον 7 είδη καρκίνου, όπως εντέρου, μαστού μετά την εμμηνόπαυση, χολής, μήτρας, νεφρών, παγκρέατος και οισοφάγου.

Τα νέα στατιστικά στοιχεία του Cancer Research, ανέφεραν ότι οι μια στις τέσσερις παχύσαρκες έχει κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο που συνδέεται με το βάρος.

Σε ομάδα παχύσαρκων γυναικών, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, 274 στις 1.000 θα διαγνωστούν με καρκίνο που συνδέεται με το βάρος τους σε σύγκριση με 194 που θα διαγνωστούν σε ομάδα 1.000 γυναικών με υγιές βάρος.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η παχυσαρκία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Μια πιθανότητα είναι να συνδέεται με την παραγωγή ορμονών από λιπώδη κύτταρα-ιδιαίτερα οιστρογόνα.

Η συγκεκριμένη ορμόνη εκτιμάται ότι πυροδοτεί την εμφάνιση του καρκίνου.

Η Julie Sharp, του Cancer Research, δήλωσε ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποχή από το κάπνισμα, το υγιές βάρος, η υγιεινή διατροφή και η μείωση του αλκοόλ είναι μεγάλη ευκαιρία για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου. Οι αλλαγές δεν αποτελούν εγγύηση κατά του καρκίνου αλλά αυξάνουν την πιθανότητα αποφυγής του.

 

Πηγές:
Cencer Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο