Φάρμακα για τη μείωση τη γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε αυτούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που εξέτασε 14 κλινικές δοκιμές που αφορούσαν περισσότερους από 95.000 ασθενείς ανακάλυψε ότι για κάθε κιλό αύξησης βάρους που αποδιδόταν σε φάρμακο μείωσης του σακχάρου υπήρχε κατά 7% αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας που συνδεόταν άμεσα με το φάρμακο ή τη μέθοδο.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συνήθης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και έχει σημαντική επίπτωση στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο Jacob Udell, του Peter Munk Cardiac Centre, University Health Network (UHN) και Women's College Hospital (WCH), δήλωσε ότι ασθενείς που έλαβαν νέα ή πιο εντατικά φάρμακα μείωσης του σακχάρου ή μέθοδο για τον έλεγχο της νόσου είχαν γενικά 14% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ποσοστό 4% των ασθενών υπέστη καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ το 9,8% εμφάνισε σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν.

Ο Udell δήλωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος συνδεόταν άμεσα με το είδος της θεραπείας για τον διαβήτη που επιλέχτηκε, με ορισμένα φάρμακα να είναι πιο πιθανό να προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με άλλα, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα ή το placebo.

Ο Michael Farkouh, του Peter Munk Centre of Excellence in Multinational Clinical Trials, δήλωσε ότι ενώ ορισμένα φάρμακα έδειξαν αυξημένο κίνδυνο άλλες στρατηγικές που δοκιμάστηκαν, όπως η εντατική απώλεια βάρους για τον έλεγχο του σακχάρου έδειξαν τάση προς χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ''The Lancet Diabetes and Endocrinology.''

 

Πηγές:
''The Lancet Diabetes and Endocrinology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης