Νέα έρευνα, του Oregon State University, υπέδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D και της κατάθλιψης σε υγιείς νέες γυναίκες.

Νέες γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν σημαντικά κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης.

Ο David Kerr, του Oregon State University, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Psychiatry Research’’, δήλωσε ότι η κατάθλιψη έχει πολλές ισχυρές αιτίες και αν η βιταμίνη D είναι μέρος της εικόνας δεν πρόκειται για κάτι ασήμαντο.

Ερευνητές επέλεξαν 185 φοιτήτριες, ηλικίας 18-25 ετών.

Από δείγματα αίματος μετρήθηκαν επίπεδα βιταμίνης D και οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για συμπτώματα κατάθλιψης κάθε εβδομάδα για διάστημα 5 εβδομάδων.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών ανέφεραν σημαντικά κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης, κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ο Kerr κατέληξε ότι τα συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης δεν είναι ακριβά και είναι εύκολα διαθέσιμα. Δεν θα πρέπει να θεωρούνται εναλλακτική λύση στις θεραπείς που είναι γνωστό πως είναι αποτελεσματικές για την κατάθλιψη, αλλά είναι καλά για τη γενική υγεία.

 

Πηγές:
‘’Psychiatry Research’’,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας