Η κατάθλιψη στους πατέρες μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με άγχος και άσχημη συμπεριφορά στα παιδιά τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής, Sheehan Fisher, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, στο Σικάγο, δήλωσε ότι τα συναισθήματα των πατέρων επηρεάζουν τα παιδιά τους.

Ερευνητές εξέτασαν 200 ζευγάρια με 3χρονα παιδιά και ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη, είτε στη μητέρα είτε στον πατέρα κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών, αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσει το παιδί άγχος, λύπη, να δέρνει ή να λέει ψέματα.

Προηγούμενες έρευνες εστίασαν κυρίως σε μητέρες με κατάθλιψη κατά τα πρώρα χρόνια ζωής των παιδιών τους.
Ο Fisher, πρόσθεσε ότι νέοι πατέρες θα πρέπει να εξετάζονται και να αντιμετωπίζονται για επιλόχειο κατάθλιψη, όπως γίνεται και στις μητέρες.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο, γονείς που έχουν κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να μην έχουν πολλή οπτική επαφή ή να μη χαμογελούν τόσο όσο γονείς που δεν πάσχουν από κατάθλιψη.

Όσο πιο απόμακροι είναι οι γονείς από ένα παιδί τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία του παιδιού να δημιουργήσει στενές σχέσεις και υγιή συναισθήματα, εξήγησε ο Fisher.

Πρόσθεσε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι εκφράζουν συναισθήματα και μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον Fisher, η έγκαιρη παρέμβαση για τις μητέρες και τους πατέρες είναι το κλειδί. Αν εντοπίσουμε πιο νωρίς πατέρες με κατάθλιψη και τους αντιμετωπίσουμε θεραπευτικά, τότε δεν θα υπάρχει συνέχεια των συμπτωμάτων και πιθανόν το παιδί δεν θα επηρεαστεί από ένα γονέα που έχει κατάθλιψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Couple and Family Psychology: Research and Practice.''

 

Πηγές:
''Couple and Family Psychology: Research and Practice.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας