Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι έλαβε 30 αναφορές για εμφάνιση οξείας παγκρεατίτιδας, ενδεχομένως μοιραίας νόσου, σε ασθενείς που ελάμβαναν το σκεύασμα Byetta, για τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Από τους ασθενείς που εμφάνισαν οξεία παγκρεατίτιδα, 21 νοσηλεύτηκαν, ενώ κανείς δεν πέθανε.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, (FDA), συμβουλεύει όσους λαμβάνουν το φάρμακο, να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα στην περίπτωση που εμφανίσουν ανεξήγητο έντονο πόνο με ή χωρίς ναυτία και εμετό.

Οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν τη χορήγηση του σκευάσματος σε ασθενείς που κρίνονται ύποπτοι για οξεία παγκρεατίτιδα και να μην το επαναχορηγήσουν αν δεν βρουν άλλη εξήγηση στην οποία να αποδίδεται η εμφάνιση οξείας παγκρεατίτιδας, συμβουλεύει ο FDA.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν το σκεύασμα προκάλεσε τα 30 περιστατικά οξείας παγκρεατίτιδας που αναφέρθηκαν.

Οι περισσότεροι ασθενείς-27 από τους 30-είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου για οξεία παγκρεατίτιδα, στους οποίους περιλαμβάνονταν, η ύπαρξη χολολιθίασης, χρήση αλκοόλ και εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Εικοσιδύο από τους ασθενείς σημείωσαν βελτίωση μετά τη διακοπή του σκευάσματος. Συμπτώματα οξείας παγκρεατίτιδας επέστρεψαν όταν τρεις από τους ασθενείς άρχισαν να χρησιμοποιούν πάλι το Byetta, σύμφωνα με τον FDA.

O FDA ανακοίνωσε ότι η εταιρία Amylin Pharmaceuticals συμφώνησε να περιλάβει πληροφορίες για οξεία παγκρεατίτιδα στις ‘προφυλάξεις’ που αναφέρονται στις οδηγίες του φαρμάκου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας