Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου στον προστάτη μετά από εγχείρηση για τη νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής, Dr. Malte Rieken, του University Hospital in Basel, στην Ελβετία, δήλωσε ότι πρόκειται για νέα ανάλυση αλλά φαίνεται πως επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα που φάνηκαν σε πολλά άλλα είδη καρκίνου. Βασικά, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου μετά την αρχική θεραπεία.

Ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 7.200 άντρες που είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης του προστάτη λόγω καρκίνου. Περίπου το ένα τρίτο ήταν καπνιστές, το ένα τρίτο πρώην καπνιστές και το άλλο τρίτο δεν είχε καπνίσει ποτέ.

Κατά τη διάρκεια 28 μηνών, οι καπνιστές και οι ασθενείς που είχαν διακόψει το κάπνισμα εντός της προηγούμενης δεκαετίας είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή της νόσου σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της European Association of Urology στη Μαδρίτη, οι πρώην καπνιστές έπρεπε να έχουν διακόψει για περισσότερο από 10 χρόνια ώστε να εμφανίσουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου.

Ο Rieken δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν ακόμα ένα λόγο για να μην καπνίζει κάποιος καθόλου αλλά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μειώνεται μετά από 10 χρόνια σημαίνει ότι όσοι έχουν καρκίνο προστάτη θα πρέπει να λάβουν τη σύσταση να διακόψουν αμέσως.
Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που έχουν αφαιρέσει τον προστάτη εμφανίζουν υποτροπή εντός 10 ετών, σημειώνουν οι ερευνητές.

Έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια συνήθως θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα