Συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν την εξέλιξη καρκίνου στον προστάτη χαμηλού βαθμού, σύμφωνα με νέα μικρή έρευνα.

Ο Bruce Hollis, του Medical University of South Carolina, στο Charleston, δήλωσε ότι η βιταμίνη D μειώνει τη φλεγμονή στους ιστούς και η φλεγμονή μπορεί να πυροδοτήσει καρκίνο.

Ερευνητές μελέτησαν 37 άντρες που αφαίρεσαν τον προστάτη και έλαβαν είτε 4.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D είτε placebo, καθημερινά για 60 ημέρες πριν την εγχείρηση.

Όταν εξετάστηκε ο προστάτης μετά την εγχείρηση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλοί που έλαβαν τη βιταμίνη είχαν βελτίωση στον όγκο, ενώ οι όγκοι στην ομάδα του placebo παρέμειναν ίδιοι ή επιδεινώθηκαν.

Ο Hollis δήλωσε ότι σε περισσότερο από το 60% όσων την έλαβαν, η βιταμίνη βελτίωσε τον καρκίνο
Ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο όγκος συρρικνώθηκε και σε άλλες ο καρκίνος εξαφανίστηκε. Ωστόσο, η έρευνα ήταν μικρή και δεν αναμένονται στο εγγύς μέλλον αποτελέσματα από μεγαλύτερη έρευνα.

Ο Dr. Anthony D'Amico, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η έρευνα είναι πολύ μικρή ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αξία της βιταμίνης D στην καταπολέμηση του καρκίνου στον προστάτη.
Είναι πρόωρο να φτάσουμε σε συμπεράσματα, δήλωσε. Τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Ο D'Amico τόνισε ότι οι άντρες δεν θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D με την ελπίδα επιβράδυνσης ή θεραπείας του καρκίνου.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της American Chemical Society, στο Denver. Στοιχεία που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις