Τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε ασθενείς με άνοια περισσότερο από ότι πιστευόταν έως τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 91.000 Αμερικανών βετεράνων άνω των 65 ετών που είχαν άνοια. Όσοι λάμβαναν αντιψυχωσικά ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίς, ανακάλυψε η έρευνα. Για όσους λάμβαναν τα νεότερα, πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντιψυχωσικά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αύξανε σε συνάρτηση με τη δόση.

Ο ερευνητής Dr. Donovan Maust, του University of Michigan, στο Ann Arbor, δήλωσε ότι τα κακά που συνδέονται με τη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων στην άνοια είναι σαφή, αλλά οι γιατροί εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν.

Ο Maust, πρόσθεσε ότι πιθανόν αυτό να οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα της νόσου είναι τόσο άβολα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω το όριο για τη συνταγογράφησή τους.

Οι ερευνητές εστίασαν επίσης σε άλλα ψυχιατρικά φάρμακα και ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος θανάτου που σχετιζόταν με το βαλπροϊκό οξύ ήταν παρόμοιος με αυτόν των αντιψυχωσικών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’JAMA Psychiatry.’’

Στην έρευνα, ο κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά ήταν χαμηλότερος έναντι όσων λάμβαναν αντιψυχωσικά ή βαλπροϊκό οξύ αλλά παρόλα αυτά υψηλότερος έναντι όσων δεν λάμβαναν φάρμακα για την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς που συνδέονταν με την άνοια.

Σύμφωνα με τον FDA, η χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου σε ασθενείς με άνοια.

 

Πηγές:
‘’JAMA Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας