Άνθρωποι με νευρική ανορεξία εμφανίζουν μη φυσιολογική αντίδραση του εγκεφάλου στα σημάδια πείνας, ανακάλυψέ νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Christina Wierenga, του University of California, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι όταν οι περισσότεροι άνθρωποι πεινούν έχουν την τάση να τρώνε.

Ωστόσο, άνθρωποι με ανορεξία μπορεί να πεινούν και, παρόλα αυτά, να περιορίζουν την πρόσληψη τροφής. Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εντοπίσει εγκεφαλικούς μηχανισμούς που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ικανότητα να αγνοούν τις ανταμοιβές.

Τα ευρήματα προσφέρουν νέα στοιχεία για τις διατροφικές διαταραχές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες αγωγές που θα στοχεύουν συγκεκριμένες οδούς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την εγκεφαλική λειτουργία 23 γυναικών που είχαν αναρρώσει από ανορεξία και 17 υγιών γυναικών.

Οι γυναίκες που ανάρρωσαν από την ανορεξία είχαν μειωμένη ανταπόκριση στην ανταμοιβή, ακόμα και όταν πεινούσαν. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με υγιείς γυναίκες χωρίς διατροφική διαταραχή που έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ανταμοιβές όταν πεινούσαν.

Ο ερευνητής Dr. Walter Kaye, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι διαφορές στην καλωδίωση του εγκεφάλου κάνουν τους ανορεξικούς λιγότερο ευαίσθητους στην ανταμοιβή και την παρόρμηση της πείνας. Δηλαδή, η πείνα δεν τους παρακινεί να φάνε.

Ο Kaye, δήλωσε επίσης ότι οι ερευνητές παρατήρησαν διαφορές σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τον αυτοέλεγχο σε όσες είχαν αναρρώσει από την ανορεξία. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι με ανορεξία μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο σε σχέση με ανθρώπους που δεν πάσχουν από τη διατροφική διαταραχή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Biological Psychiatry.’’

 

Πηγές:
‘’Biological Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο