Η παρακεταμόλη μπορεί να είναι αποτελεσματική στον πόνο, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα δεν ανακουφίζει από την οσφυαλγία και τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

Κλινικές οδηγίες συνιστούν την παρακεταμόλη ως φαρμακευτική αγωγή πρώτης γραμμής για τις δυο παθήσεις αλλά οι ενδείξεις που στηρίζουν τη σύσταση είναι ασθενείς και ασταθείς και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της συνιστώμενης πλήρους δόσης (έως 4000 mg/ την ημέρα).

Ο ερευνητής Gustavo Machado, του University of Sydney ,πραγματοποίησε επισκόπηση και μετα-ανάλυση για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της παρακεταμόλης στον πόνο στη μέση και στην οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος.

Η έρευνα περιέλαβε 13 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες έρευνες, που εξέτασαν την επίδραση της χρήσης της παρακεταμόλης σε σύγκριση με το placebo. Δέκα δοκιμές περιέλαβαν 3.541 ασθενείς και αξιολογήσαν τη χρήση παρακεταμόλης για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου ή του γονάτου και τρεις περιέλαβαν 1.825 ασθενείς για τη χρήση παρακεταμόλης στον πόνο της μέσης.

Η έρευνα έδειξε ότι στον πόνο στη μέση, η παρακεταμόλη δεν είχε επίδραση και δεν μείωσε την αναπηρία ούτε βελτίωσε την ποιότητα ζωής σε σύγκριση με το placebo.

Για την οστεοαρθρίτιδα ανακάλυψε μικρά αλλά όχι κλινικά σημαντικά οφέλη στη μείωση του πόνου και της αναπηρίας σε σύγκριση με τη χρήση placebo.

Η χρήση της παρακεταμόλης στην οστεοαρθρίτδα φάνηκε επίσης να αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα, σε εξετάσεις για τη λειτουργία του ήπατος, σχεδόν κατά 4 φορές σε σύγκριση με το placebo, αλλά η κλινική σχετικότητα αυτού δεν είναι ακόμα σαφής, εξήγησαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα αποτελέσματα στηρίζουν την επανεξέταση των συστάσεων χρήσης της παρακεταμόλης σε ασθενείς με πόνο στη μέση και οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γονάτου σε οδηγίες κλινικής πρακτικής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’The BMJ’’.

 

Πηγές:
‘’The BMJ’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως