Μια μερίδα πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από την άνοια, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες και την πνευματική ικανότητα περισσότερων των 950 ηλικιωμένων, για 5 χρόνια κατά μέσον όρο.

Όσοι κατανάλωναν μια ή δυο μερίδες τροφών όπως το σπανάκι, καθημερινά, είχαν πιο αργή νοητική εξασθένηση σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα οφέλη στον εγκέφαλο που συνδέονται με σκούρα φυλλώδη λαχανικά, πιθανόν προέρχονται από αρκετές σημαντικές θρεπτικές ουσίες, ιδιαίτερα τη βιταμίνη K, δήλωσε η Martha Clare Morris, του Rush University Medical Center στο Σικάγο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν προστατευτικό όφελος από μια μερίδα την ημέρα πράσινων φυλλωδών λαχανικών, που είναι γνωστό πως περιέχουν άφθονη βιταμίνη K, πρόσθεσε η Morris.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Society for Nutrition στη Βοστόνη.

Ωστόσο δεν μπορεί να αποδείξει ότι πράγματι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά διατηρούν την οξυδέρκεια.
Οι ερευνητές εστίασαν σε 954 άντρες και γυναίκες. Στην έναρξη της έρευνας, η ηλικία τους ήταν 81 ετών, κατά μέσον όρο, και τα τρία τέταρτα ήταν γυναίκες.

Κάθε χρόνο, για σχεδόν 5 χρόνια κατά μέσον όρο, συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο για την κατανάλωση τροφίμων και υποβλήθηκαν σε 19 τεστ για τις πνευματικές τους δεξιότητες.

Στο τέλος, η πρόσληψη ουσιών του κάθε ανθρώπου υπολογίστηκε με βάση το είδος και την ποσότητα τροφής που καταναλώνονταν σε καθημερινή βάση.

Η ερευνητική ομάδα, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά μια ή δυο μερίδες πράσινων φυλλωδών λαχανικών την ημέρα, είχαν τις νοητικές ικανότητες κάποιου δέκα χρόνια νεότερου, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα ευρήματα ίσχυαν και όταν ελήφθησαν υπόψη το φύλο, η ηλικία, η εκπαίδευση, το κάπνισμα, η άσκηση και ο υψηλότερος κίνδυνος Alzheimer.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας