Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία φαίνεται να υπερνικούν τη δυνητική βλάβη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Δανία.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν θα πρέπει να εμποδίζει ανθρώπους που ζουν στις πόλεις να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους, δήλωσαν ερευνητές του University of Copenhagen.

Η Zorana Jovanovic Andersen, δήλωσε ότι ακόμα και για όσους ζουν στις πιο μολυσμένες περιοχές της Κοπεγχάγης, είναι πιο υγιεινό να πάνε για τρέξιμο, περίπατο ή να μεταβούν με ποδήλατο στη δουλειά, παρά να παραμείνουν αδρανείς.

Ωστόσο, συμβουλεύει τους ανθρώπους να ασκούνται και να κάνουν ποδήλατο σε πράσινες περιοχές, σε πάρκα, δάση- μέρη με χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και μακριά από δρόμους με έντονη κίνηση, όπου είναι εφικτό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αφορούν τη Δανία και άλλες περιοχές με παρόμοια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να μην ισχύουν σε πόλεις με σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 52.000 ενήλικες στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Δανίας.

Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 50 και 65 ετών. Μεταξύ του 1993 και του 1997 οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς τους σε εξωτερικούς χώρους.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την έκθεση των συμμετεχόντων στην ατμοσφαιρική ρύπανση με βάση τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περιοχές που κατοικούσαν.

Μέχρι το 2010 είχαν πεθάνει 5.500 από τους συμμετέχοντες.

Υπήρχαν 20% λιγότεροι θάνατοι σε όσους ασκούνταν έναντι όσων δεν ασκούνταν. Η διαφορά φάνηκε σε όσους ζούσαν στις πιο μολυσμένες περιοχές των δυο πόλεων.

Λόγω της αυξανόμενης εμφάνισης της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής, τα ευρήματα παρέχουν στήριξη σε προσπάθειες προώθησης της άσκησης, ακόμα και σε αστικές περιοχές με υψηλή ρύπανση.

Η Andersen δήλωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συχνά θεωρείται εμπόδιο για την άσκηση σε αστικές περιοχές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Environmental Health Perspectives.’’

 

Πηγές:
‘’Environmental Health Perspectives.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]