Σε σύγκριση με 5 χρόνια πριν, γυναίκες με καρκίνο στο μαστό και μόνο ένα λεμφαδένα με καρκίνο είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν αφαίρεση περισσότερων λεμφαδένων από τη μασχάλη, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης στοιχείων 2,7 εκατομμυρίων ασθενών με καρκίνο στο μαστό, υπογραμμίζουν μια σημαντική αλλαγή στην αντιμετώπιση του καρκίνου στο μαστό, ως αποτέλεσμα συστάσεων από το American College of Surgeons.

Οι συστάσεις βασίζονται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε περισσότερα από 4 χρόνια πριν. Ανακάλυψε ότι οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο μαστού αρχικού σταδίου, με όγκο σε ένα λεμφαδένα, δεν ωφελήθηκαν από την αφαίρεση των υπόλοιπων λεμφαδένων στην περιοχή της μασχάλης.

Συγκεκριμένα, η αρχική έρευνα -του 2010- ανακάλυψε ότι γυναίκες που αφαίρεσαν όλους τους λεμφαδένες δεν είχαν χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής του καρκίνου ή καλύτερα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης σε σχέση με όσες διατήρησαν τους λεμφαδένες και παρακολουθούνταν στενά.

Η νέα έρευνα, ανακάλυψε ότι το ποσοστό ασθενών με καρκίνο μαστού αρχικού σταδίου που δεν υποβλήθηκαν σε αφαίρεση όλων των λεμφαδένων από τη μασχάλη μετά τη διάγνωση του καρκίνου σε ένα λεμφαδένα, αυξήθηκε από το 23% το 2009, στο 56% το 2011.

Η ερευνήτρια, Dr. Katharine Yao, του University of Chicago Pritzker School of Medicine, δήλωσε ότι από όσο γνωρίζει η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα ευρήματα της έρευνας του 2010 έχουν αλλάξει την κλινική πρακτική, για ασθενείς με καρκίνο στο μαστό, στις ΗΠΑ.

Η έρευνα του 2010 είχε τεράστια επίδραση, πρόσθεσε η Yao.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''Journal of the American College of Surgeons.''

 

Πηγές:
''Journal of the American College of Surgeons.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ