Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η απώλεια 30 λεπτών ύπνου την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να προάγει την αύξηση βάρους και να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο του σακχάρου.

Η έρευνα έδειξε ότι το να χάνει κάποιος ακόμα και 30 λεπτά ύπνου ημερησίως μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στο βάρος και στο μεταβολισμό του.

Ο ερευνητής, καθηγητής Shahrad Taheri, του Weill Cornell Medical College, στο Κατάρ, δήλωσε ότι ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, ανακάλυψε ότι και έλλειμμα ύπνου ακόμα και 30 λεπτών την ημέρα θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην παχυσαρκία και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές επέλεξαν 522 ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 2 και τους χώρισαν σε 3 ομάδες: της συνήθους φροντίδας, της παρέμβασης με σωματική δραστηριότητα ή της παρέμβασης με διατροφή και σωματική δραστηριότητα.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ημερολόγια ύπνου και υπολόγισαν το ημερήσιο έλλειμμα ύπνου και- στην έναρξη της έρευνας -οι ερευνητές κατέγραψαν το ύψος και το βάρος τους για να καθορίσουν την κατάσταση παχυσαρκίας, μέτρησαν την περίμετρο μέσης και ανέλυσαν δείγματα αίματος για την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Στην έναρξη, σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν είχαν έλλειμμα ύπνου σε καθημερινή βάση, όσοι είχαν έλλειμμα εμφάνισαν 72% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Στους 6 μήνες, το ημερήσιο έλλειμμα ύπνου συνδεόταν σημαντικά με την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ στους 12 μήνες για κάθε 30 λεπτά ημερήσιου ελλείμματος ο κίνδυνος παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη ήταν σημαντικά αυξημένος, κατά 17% και 39% αντίστοιχα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει