Το πράσινο τσάι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και μικρότερη νοητική εξασθένηση και έκπτωση μνήμης σε ηλικιωμένους ανθρώπους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ιδιότητα δεν φαίνεται να αφορά και το μαύρο τσάι ή τον καφέ, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ανθρώπων άνω των 60 ετών σχετικά με την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού.

Οι άνθρωποι χωρίστηκαν ανάλογα με το πόσο συχνά έπιναν πράσινο τσάι: Καθόλου, 1 έως 6 ημέρες την εβδομάδα ή καθημερινά.
Από τους 723 συμμετέχοντες, 490 ολοκλήρωσαν την έρευνα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το πράσινο τσάι, 1 έως 6 ημέρες την εβδομάδα ή κάθε μέρα συνδεόταν με μικρότερη νοητική εξασθένηση.

Άνθρωποι που δεν το πίνουν, αντίθετα, είχαν ελαφρώς χαμηλότερη επίδοση σε τεστ μνήμης και νόησης. Επίσης, είχαν λιγότερα χόμπι και χρόνια εκπαίδευσης και ασκούνταν λιγότερο.

Μια έλλειψη στην έρευνα είναι ότι οι ερευνητές δεν δήλωσαν πόσο καιρό έπιναν οι συμμετέχοντες μαύρο τσάι, καφέ ή πράσινο τσάι.
Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα τρια ροφήματα προσφέρουν ορισμένα οφέλη στην υγεία.

Ένας ερευνητής άνοιας, στο συνέδριο, δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε το μαύρο τσάι ή τον καφέ από τη συζήτηση για τη νοητική εξασθένηση. Άλλος ερευνητής δήλωσε ότι ο καφές μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Πάρκινσον και της άνοιας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο για το Πάρκινσον και το ALzheimer. Τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά, καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε ιατρικό περιοδικό.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]