Απλό τεστ αναπνοής θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόβλεψη του αν ένας άνθρωπος με γαστρεντερικά προβλήματα αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο για καρκίνο στο στομάχι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα.

Εντοπίζει χημικές ουσίες στην αναπνοή ανθρώπων, προσπαθώντας να βρει μοναδικά ‘’αποτυπώματα αναπνοής’’ σε όσους έχουν επικίνδυνες προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Αν αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα του τεστ σε μεγάλες δοκιμές θα μπορούσε να εντοπίσει ασθενείς που πλησιάζουν στην εμφάνιση καρκίνου ώστε να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά, νωρίτερα.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι η πιο έγκαιρη διάγνωση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόγνωσης. Το νέο τεστ αναπνοής εξελίχθηκε πάνω σε προηγούμενες έρευνες επιστημόνων από το Ισραήλ, τη Λετονία και την Κίνα.

Βασίζεται στην ιδέα ότι άνθρωποι με καρκίνο μπορεί ενδεχομένως να έχουν μοναδικές υπογραφές αναπνοής- περιέχοντας ελάχιστες χημικές ουσίες που δεν βρίσκονται στην αναπνοή ανθρώπων που δεν πάσχουν.

Ερευνητές μελέτησαν δείγματα αναπνοής 145 ασθενών. Περίπου 30 από αυτούς ήταν ήδη γνωστό πως έχουν καρκίνο στο στομάχι.
Οι υπόλοιποι παραπέμφθηκαν σε εξέταση λόγω ανησυχητικών συμπτωμάτων. Δεν είχαν ακόμα καρκίνο αλλά ορισμένοι είχαν προκαρκινικές αλλοιώσεις που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε κακοήθεια.

Επιστήμονες δοκίμασαν το τεστ σε διάφορα σενάρια.
Ήταν αρκετά καλό στον εντοπισμό καρκινικών δειγμάτων έναντι μη καρκινικών.

Φάνηκε υποσχόμενο σε ένα βαθμό όσον αφορά τον εντοπισμό ανησυχητικών προκαρκινικών αλλοιώσεων οι οποίες είχαν υψηλό κίνδυνο να γίνουν νόσος.

Ωστόσο, δεν ήταν ασφαλές σε κάθε περιστατικό- ορισμένοι ασθενείς διαγνώστηκαν λανθασμένα ότι έχουν υψηλό κίνδυνο.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν το τεστ να είναι έτοιμο προς χρήση σε νοσοκομεία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Gut.''

 

Πηγές:
''Gut.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας