Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί ενδεχομένως να συρρικνώσουν περιοχές του εγκεφάλου μιας γυναίκας και να επηρεάσουν τη λειτουργία του, προειδοποίησαν ερευνητές.

Είναι πιθανό οι συνθετικές ορμόνες που βρίσκονται στα αντισυλληπτικά χάπια να προκαλούν τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of California, στο Λος Άντζελες, πραγματοποίησαν έρευνα σε 90 γυναίκες και ανακάλυψαν ότι 2 σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου, ο πλευρικός κογχομετωπιαίος φλοιός και ο οπίσθιος φλοιός του προσαγωγίου ήταν πιο λεπτές σε γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αλλαγές στον πλάγιο κογχομετωπιαίο φλοιό θα μπορούσαν να ευθύνονται για το αυξημένο άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζουν ορισμένες γυναίκες όταν αρχίζουν τη λήψη.

Η ερευνήτρια Nicole Petersen, του UCLA, δήλωσε ότι ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν αρνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις από τα αντισυλληπτικά, αν και τα επιστημονικά ευρήματα έχουν μεικτή εικόνα.

Η Petersen θεωρεί πιθανό η αλλαγή στον πλάγιο κογχομετωπιαίο φλοιό να σχετίζεται με τις συναισθηματικές αλλαγές που εμφανίζουν ορισμένες γυναίκες όταν χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά.

Ερευνητές πρέπει ακόμα να διαπιστώσουν αν οι νευρολογικές αλλαγές είναι μόνιμες ή αν διαρκούν μόνο όταν η γυναίκα λαμβάνει τα αντισυλληπτικά χάπια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Human Brain Mapping.''

 

Πηγές:
''Human Brain Mapping.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει