Άνθρωποι που διαγνώστηκαν είτε με καρκίνο είτε με διαβήτη ή και με τα δυο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν καμία πάθηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 σχετίστηκε με 20% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και η κατάθλιψη συνδέθηκε με 83% υψηλότερο κίνδυνο, η ύπαρξη κατάθλιψης και διαβήτη τύπου 2 συνδέθηκε με 117% υψηλότερο κίνδυνο, στην έρευνα.

Ο κίνδυνος άνοιας φάνηκε να είναι ακόμα μεγαλύτερος στους συμμετέχοντες κάτω των 65 ετών.
Ο Dimitry Davydow, του University of Washington School of Medicine, στο Σιάτλ, εξέτασε τον κίνδυνο άνοιας σε ανθρώπους με κατάθλιψη, διαβήτη τύπου 2 ή και με τις δυο παθήσεις.

Η μέση ηλικία στην αρχή της διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2 ήταν 63,1 χρόνια και η μέση ηλικία στην αρχική διάγνωση κατάθλιψης τα 58,5 έτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά την περίοδο της έρευνας, ποσοστό 2,4% (59.663 άνθρωποι) εμφάνισαν άνοια και η μέση ηλικία στη διάγνωση ήταν σχεδόν τα 81 έτη.

Από τους ανθρώπους που εμφάνισαν άνοια 15.729 άνθρωποι είχαν κατάθλιψη (26,4%) και 6.466 (10,8%) είχαν διαβήτη τύπου 2, ενώ 4.022 (6.7%)είχαν και τις 2 παθήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’JAMA Psychiatry.’’

 

Πηγές:
‘’JAMA Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας