Ερευνητές ανέπτυξαν απλό τεστ αίματος για την πρόβλεψη του μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Μακροπρόθεσμα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα μέθοδος θα οδηγήσει σε καλύτερη πρόληψη και έγκαιρη αγωγή για τη νόσο.
Ο καθηγητής Rasmus Bro, του University of Copenhagen, δήλωσε ότι η μέθοδος είναι καλύτερη από τη μαστογραφία, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν έχει ήδη εμφανιστεί η νόσος.

Τόνισε ότι η μέθοδος έχει δοκιμαστεί και επιβεβαιωθεί σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό και χρειάζεται να επιβεβαιωθεί ευρύτερα πριν χρησιμοποιηθεί στην πράξη.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Danish Cancer Society. Αφορά τη μεταχείριση και ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων βιολογικών στοιχείων με ολιστικό και διερευνητικό τρόπο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα συστατικά που περιέχει ένα δείγμα αίματος αντί να εξετάσουν τι σημαίνει ένας βιοδείκτης σε σχέση με συγκεκριμένη νόσο.

Ο καθηγητής Rasmus Bro, εξήγησε ότι όταν μια τεράστια ποσότητα σχετικών μετρήσεων από πολλούς ανθρώπους χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση κινδύνων στην υγεία- στη συγκεκριμένη περίπτωση τον καρκίνο μαστού -δημιούργησε πληροφορίες πολύ υψηλής ποιότητας. ‘Οσο περισσότερες μετρήσεις περιείχε η ανάλυση τόσο καλύτερα αντιμετώπιζε το μοντέλο πολύπλοκα προβλήματα.

Το μοντέλο δεν αποκαλύπτει τίποτα για τη σημασία ενός βιοδείκτη σε σχέση με τον καρκίνο στο μαστό αλλά αποκαλύπτει τη σημασία ομάδας βιοδεικτών και των αλληλεπιδράσεών τους.

Το νέο μεταβολικό προφίλ στο αίμα μπορεί να προβλέπει την πιθανότητα να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο στο μαστό εντός 2-5 ετών, με ευαισθησία που φθάνει στο 80%.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘’Metabolomics’’.

 

Πηγές:
‘’Metabolomics’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου