Ο διαβήτης που εμφανίζεται στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να γεννήσει παιδί με αυτισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος φάνηκε σε μικρά παιδιά των οποίων οι μητέρες διαγνώστηκαν με διαβήτη στην πιο σημαντική περίοδο της ανάπτυξης του εγκεφάλου του εμβρύου.

Ο ερευνητής Dr. Edward Curry, του Kaiser Permanente in Fontana, στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι οι αιτίες για την πιθανή σχέση δεν είναι σαφείς αλλά είναι πιθανό η έκθεση σε υψηλά επίπεδα σακχάρου της μητέρας να διαταράξει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, ιδιαίτερα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για την επικοινωνία και την κοινωνική συμπεριφορά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American Medical Association.’’

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία 322.000 παιδιών μεταξύ του 1995 και του 2010. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες εμφάνισαν διαβήτη κύησης μέχρι την 26η εβδομάδα κύησης είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό σε σχέση με αυτά των οποίων οι μητέρες δεν είδαν διαβήτη. Από τα 3.400 παιδιά με αυτισμό, 130 εκτέθηκαν στο διαβήτη νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Στην έρευνα, παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν προϋπάρχοντα διαβήτη ή τον εμφάνισαν αργότερα στην εγκυμοσύνη δεν είχαν επιπλέον κίνδυνο αυτισμού.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες συνέδεαν το διαβήτη στις μητέρες με τον αυτισμό αλλά είχαν έλλειψη λεπτομερειών για το διαβήτη κύησης έναντι του προ υπάρχοντος διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Anny Xiang, του Kaiser Permanente, εξέτασαν ιατρικά αρχεία που περιλάμβαναν πληροφορίες για τον διαβήτη κύησης. Δεν μπόρεσαν να αποκλείσουν διάφορους παράγοντες που μπορεί να είχαν συμβάλει στον αυτισμό.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σημασία της προγεννητικής φροντίδας, όπως εξέταση για διαβήτη και έγκαιρη αντιμετώπιση στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα αν η έγκαιρη διάγνωση διαβήτη της κύησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτισμού.

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Medical Association.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
Sanofi: Πληρώνει 100 εκατομμύρια δολάρια για να κλείσει την υπόθεση "Zantac"
Τελετή απονομής βραβείων Αριστείας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ