Ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, ιδιαίτερα τα πρώτα 2 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα από τη Σουηδία.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 220.000 Σουηδών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, μεταξύ 2001 και 2012.

Ανακάλυψαν ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν μέχρι διπλάσιες πιθανότητες να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και ο κίνδυνος ήταν υψηλότερες τα πρώτα 2 χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μεταξύ των ασθενών κάτω των 55 ετών. ο κίνδυνος αυτοκτονίας ήταν πενταπλάσιος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που είχαν χαμηλότερο εισόδημα ή εκπαίδευση είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν σε σχέση με όσους είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Οι ερευνητές του Umea University, επίσης ανακάλυψαν ότι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που ζούσαν μόνοι είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σχέση με όσους συγκατοικούσαν.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που γεννήθηκαν εκτός Ευρώπης ήταν μισός από αυτόν όσων γεννήθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο.

Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε πολιτισμικούς και θρησκευτικούς παράγοντες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Neurology’’.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονταν με τον αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν το αρσενικό φύλο, η σοβαρή αναπηρία και η κατάθλιψη.

Η ερευνήτρια, Marie Eriksson, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει την ανάγκη για ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, όπως και για συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης των αυτοκτονιών σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας.

 

Πηγές:
‘’Neurology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα