Η τακτική λήψη ασπιρίνης για αρκετά χρόνια μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πεπτικού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Υπήρχε 20% χαμηλότερος κίνδυνος για καρκίνο στο πεπτικό, ιδιαίτερα στο παχύ έντερο και το ορθό σε ανθρώπους που λάμβαναν ασπιρίνη, δήλωσε η ερευνήτρια Yin Cao, του Harvard School of Public Health στη Βοστόνη.
Ωστόσο, η ερευνήτρια δεν θεωρεί ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου μέχρι να γίνουν νέες έρευνες.

Ασθενείς και οι γιατροί τους θα πρέπει να σκεφτούν τους πιθανούς κινδύνους από τη λήψη της ασπιρίνης, περιλαμβανομένης της γαστρορραγίας, δήλωσε η Caο.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Κυριακή στο συνέδριο American Association for Cancer Research, στη Φιλαδέλφεια.
Η Cao συνέλεξε στοιχεία 82.600 γυναικών και 47.650 ανδρών σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης, τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και τη διάγνωση καρκίνου.

Μετά από 32 χρόνια, περίπου 20.400 γυναίκες και 7.570 άντρες εμφάνισαν καρκίνο. Στους άντρες εξαιρέθηκε ο καρκίνος του προστάτη.

Η έρευνα έδειξε ότι άντρες και γυναίκες που λάμβαναν τακτική δόση ασπιρίνης, 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη.

Ο μειωμένος κίνδυνος οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε λιγότερα περιστατικά καρκίνου του πεπτικού, περιλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού και του οισοφάγου.

Τακτική χρήση ασπιρίνης δεν συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για άλλους καρκίνους. Συγκεκριμένα, καμία σχέση δεν φάνηκε μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και του χαμηλότερου κινδύνου για καρκίνο στο μαστό, στον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη ή στον καρκίνο του πνεύμονα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, το όφελος της ασπιρίνης στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο φάνηκε να εξαρτάται από τη δόση. Όσο περισσότερη ασπιρίνη έπαιρνε κάποιος τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος.

Το μεγαλύτερο όφελος προέκυπτε από τη λήψη για τουλάχιστον 16 χρόνια. Το όφελος δεν φαινόταν πια εντός 4 ετών από τη διακοπή της.

Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η σχέση της ασπιρίνης με το μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο ήταν ίδια για άντρες και γυναίκες άσχετα από τη φυλή, το ιστορικό διαβήτη, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, το βάρος, το κάπνισμα, την τακτική χρήση παυσίπονων ή τη λήψη πολυβιταμινών.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας