Ερευνητές στην Ιταλία δήλωσαν ότι εκπαίδευσαν 2 σκύλους να μυρίζουν τον καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια άνω του 90%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η χρήση σκύλων για τη διάγνωση της νόσου θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο υπάρχον τεστ αίματος (PSA), που μπορεί να δώσει λανθασμένα αποτελέσματα σε άντρες που δεν πάσχουν από καρκίνο του προστάτη.

Ερευνητές του Humanitas Clinical and Research Center, στο Μιλάνο, συνέλεξαν δείγματα ούρων 362 αντρών που διαγνώστηκαν με καρκίνο στον προστάτη σε διαφορετικά στάδια της νόσου.

Έλαβαν επίσης δείγματα από 418 άντρες και 122 γυναίκες που είτε ήταν υγιείς είτε είχαν διαφορετικό είδος καρκίνου είτε άλλο θέμα υγείας.

Στη συνέχεια εκπαίδευσαν 2 τρίχρονα θηλυκά σκυλιά να μυρίζουν συγκεκριμένες πτητικές οργανικές ενώσεις στα ούρα, οι οποίες συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη.

Και οι 2 σκύλοι είχαν πρηγουμένως εκπαιδευτεί στον εντοπισμό βομβών.
Μετά την επανεκπαίδευση, οι σκύλοι δοκιμάστηκαν χρησιμοποιώντας ομάδες των 6 δειγμάτων ούρων από τους άντρες με καρκίνο στον προστάτη, τα οποία τοποθετήθηκαν τυχαία ανάμεσα σε δείγματα άλλων.

Ο ένας σκύλος εντόπισε σωστά όλα τα δείγματα ούρων με καρκίνο προστάτη και εντόπισε λανθασμένα μόνο 7 από τα μη καρκινικά δείγματα, ποσοστό 1,3%.

Ο δεύτερος σκύλος εντόπισε σωστά το 98,6% των δειγμάτων ούρων με καρκίνο προστάτη και λανθασμένα 13 από τα μη καρκινικά δείγματα ή ποσοστό 3,6%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Urology’’, δείχνει ότι ένας σκύλος που εκπαιδεύεται σωστά θα μπορούσε να μυρίζει δείγματα καρκίνου στον προστάτη με ακρίβεια.

Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί πόσο καλή είναι η επίδοση των σκύλων όταν έρχονται αντιμέτωπα με δείγματα ούρων που συλλέγονται από άντρες που εξετάζονται για πιθανό καρκίνο στον προστάτη.

 

Πηγές:
‘’Journal of Urology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας