Άντρες που χάνουν τα μαλλιά τους λόγω του αντρικού τύπου φαλάκρας μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από τον καρκίνο στον προστάτη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες περισσότερων των 4.000 αντρών, ηλικίας 25 έως 74 ετών, που αξιολογήθηκαν από δερματολόγο και τους κατηγοριοποίησαν σε 3 ομάδες: χωρίς φαλάκρα, ελάχιστης και μέτριας ή σοβαρής φαλάκρας.

'Αντρες με οποιουδήποτε βαθμού φαλάκρα είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο στον προστάτη, σε διάστημα 21 ετών, σε σύγκριση με άντρες που δεν έχαναν τα μαλλιά τους.

Επιπλέον, όσοι είχαν μετρίου βαθμού φαλάκρα είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο στον προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν ήταν φαλακροί.

Τα ευρήματα στηρίζουν την υπόθεση ότι μια κοινή βιολογική διαδικασία επηρεάζει τη δημιουργία φαλάκρας και τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μια θεωρία είναι ότι υψηλά επίπεδα αντρικών ορμονών (όπως η τεστοστερόνη) παίζουν ρόλο και στις δυο παθήσεις.
Άντρες με αντρικού τύπου φαλάκρα φάνηκε να έχουν υψηλότερα επίπεδα αντρικών ορμονών οι οποίες επίσης πυροδοτούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων προστάτη.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συστάσεις σχετικά με την εξέταση ανθρώπων για καρκίνο προστάτη με βάση τα ευρήματα, δήλωσε η ερευνήτρια Cindy Zhou, του National Cancer Institute. Χρειάζονται ακόμα έρευνες για να αναπαραχθεί αυτό που παρατηρήθηκε.

Αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, η φαλάκρα αντρικού τύπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας δείκτης του κινδύνου να εμφανίσει κάποιος καρκίνο στον προστάτη, που θα βοηθούσε ενδεχομένως τους επιστήμονες να εντοπίσουν ποιοι άντρες θα μπορούσαν να εξεταστούν για καρκίνο στον προστάτη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η νέα έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ της σοβαρής φαλάκρας και του αυξημένου κινδύνου για μοιραίο καρκίνο προστάτη. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι υπήρχαν λίγοι άντρες στην έρευνα με σοβαρή φαλάκρα, κάτι που περιόρισε την ικανότητα της μελέτης να διακρίνει σχέση, δήλωσε η Zhou.

Η έρευνα παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο συνέδριο της American Association for Cancer Research, στη Φιλαδέλφεια.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος