Ο κουρκουμάς μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στη αντιμετώπιση των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας που προκαλούνται από τον ιό HPV, σύμφωνα με ερευνητές.

Ο κουρκουμάς, ένα αντιοξειδωτικό, φαίνεται να επιδρά στη δραστηριότατα του ιού HPV, δήλωσαν ερευνητές.
Ο ιός HPV προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου στον τράχηλο, όπως και του στόματος. Δεν υπάρχει θεραπεία αλλά ο κουρκουμάς μπορεί ενδεχομένως να γίνει μελλοντικά μέρος του ελέγχου.

Ο Dr Alok Mishra, του Emory University, στην Ατλάντα, δήλωσε ότι η ουσία φαίνεται πως έχει αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, δήλωσε ο ερευνητής, θα μπορούσε να πει ότι η ουσία είναι καλή και για τη στοματική υγεία.

Οι ερευνητές πρώτα παρατήρησαν την επίδραση του κουρκουμά στον HPV και σε καρκινικά κύτταρα του τραχήλου το 2005. Το αντιοξειδωτικό επιβράδυνε την έκφραση του HPV, υποδεικνύοντας ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να ελέγξει την έκταση της λοίμωξης από τον HPV.

Ο Mishra δήλωσε ότι καθώς περιστατικά καρκίνου του στόματος που συνδέονται με τον HPV αυξάνονται δοκίμασε την ίδια υπόθεση στον καρκίνο του στόματος.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο κουρκουμάς κλείνει την έκφραση του HPV σε μολυσμένα κύτταρα καρκίνου του στόματος, μειορρυθμίζοντας τα επίπεδα των παραγόντων των μεταγραφικών παραγόντων AP-1 και NF-kB.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν νέο θεραπευτικό ρόλο για τον κουρκουμά στον έλεγχο του καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ενώ ο Mishra δεν σχολίασε για τα θεραπευτικά οφέλη του κουρκουμά στη μαγειρική, δήλωσε ότι η χρήση του, όπως και άλλων αντιοξειδωτικών, μπορεί ενδεχομένως να είναι καλή γενικά για την υγεία και τους στοματικούς καρκίνους που συνδέονται με τον HPV.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία