Ο πολύς χρόνος που περνά καθισμένη μια γυναίκα στη δουλειά αλλά και μετά από αυτήν, μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό και στο ενδομήτριο, αναφέρει νέα έρευνα από τη Σουηδία.

Ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες περισσότερων των 29.000 γυναικών, ηλικίας 25 έως 64 ετών, που δεν είχαν καρκίνο στην έναρξη της έρευνας. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για περίπου 25 χρόνια.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Σε όσες είχαν καθιστική εργασία και δεν λάμβαναν μέρος σε αθλήματα, σε όσες είχαν καθιστική εργασία αλλά συμμετείχαν σε αθλήματα και σε όσες είχαν εργασία στην οποία ήταν πιο ενεργές σωματικά και που συμμετείχαν σε σπορ.

Γυναίκες που δεν ήταν δραστήριες στη δουλειά ή στον ελεύθερο χρόνο είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο στο ενδομήτριο και 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο στο μαστό πριν την εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με όσες ήταν δραστήριες.

Δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ της αδράνειας και του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο στο μαστό μετά την εμμηνόπαυση.
Η ερευνήτρια, Anna Johnsson, του Lund University, δήλωσε ότι άνθρωποι που εργάζονται σε γραφεία μπορούν να κάνουν λίγα πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μειώσουν το χρόνο που κάθονται, όπως να σηκωθούν για καφέ ή να περπατήσουν ως τη δουλειά.

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της αδράνειας και του κινδύνου για καρκίνο. Έρευνα του 2014 ανακάλυψε ότι κάθε αύξηση 2 ωρών στην ποσότητα χρόνου που περνά κάποιος καθισμένος την ημέρα, συνδέεται με 8% αύξηση του κινδύνου να εμφανίσει καρκίνο στο παχύ έντερο. Στις γυναίκες συνδέεται με αύξηση του κινδύνου να εμφανίσουν καρκίνο στο ενδομήτριο κατά 10%.

Έρευνα του 2011 υπολόγισε ότι το να μην είναι κάποια δραστήρια συνδεόταν με 49.000 περιστατικά καρκίνου στο μαστό κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να κινηθεί κάποιος στο χώρο, μειώνουν τα επίπεδα των μορίων στο αίμα που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου.

Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο συνέδριο American Association for Cancer Research, στη Φιλαδέλφεια.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας