Ασθενείς με διαβήτη που διακόπτουν το κάπνισμα είναι πιθανό να εμφανίσουν επιδείνωση στον έλεγχο της γλυκόζης για διάστημα μέχρι 3 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Deborah Lycett, του Coventry University, δήλωσε ότι η γνώση ότι η επιδείνωση του ελέγχου του σακχάρου συμβαίνει την περίοδο της διακοπής του καπνίσματος βοηθά να προετοιμαστούν οι διαβητικοί και οι γιατροί τους να λάβουν μέτρα πιο στενού ελέγχου της γλυκόζης το συγκεκριμένο διάστημα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία 10.692 ενηλίκων καπνιστών με διαβήτη τύπου 2, σε διάστημα 6 ετών, για να διερευνήσει αν ή όχι η διακοπή του καπνίσματος συνδεόταν με αλλαγή στον έλεγχο του διαβήτη.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι σε 3.131 ανθρώπους που διέκοψαν και απείχαν για τουλάχιστον ένα χρόνο, ο δείκτης HbA1c αυξήθηκε κατά 0,21% πριν μειωθεί σταδιακά καθώς συνεχίστηκε η αποχή.

Την ίδια περίοδο 5.831 καπνιστές εμφάνισαν πιο σταδιακή αύξηση του δείκτη HbA1c.
Η Lycett δήλωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική για την πρόληψη των επιπλοκών που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο ασθενείς με διαβήτη.

Επομένως, πρόσθεσε, οι διαβητικοί θα πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα και ταυτόχρονα θα πρέπει να περιμένουν πως θα λάβουν επιπλέον φροντίδα για να διατηρηθεί το επίπεδο γλυκόζης υπό έλεγχο και για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο περιοδικό ‘’The Lancet Diabetes & Endocrinology.’’

 

Πηγές:
‘’The Lancet Diabetes & Endocrinology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα