Η αντιμετώπιση της ουλίτιδας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε άντρες που υποφέρουν από προστατίτιδα, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η αγωγή κατά της ουλίτιδας μειώνει τα συμπτώματα της προστατίτιδας, έδειξε η έρευνα.

Ο ερευνητής Nabil Bissada, του Case Western Reserve University School of Dental Medicine, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι αν αντιμετωπίσουμε την ουλίτιδα μπορούμε να βελτιώσουμε τα συμπτώματα της προστατίτιδας και την ποιότητα ζωής όσων έχουν τη νόσο.

Ο Bissada εξήγησε ότι η ουλίτιδα δεν επηρεάζει μόνο το στόμα αλλά αποτελεί κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε διάφορες περιοχές του οργανισμού.

Οι ερευνητές μελέτησαν 27 άντρες, 21 ετών και άνω. Ο καθένας υποβλήθηκε σε βιοψία εντός του προηγούμενου έτους, η οποία επιβεβαίωσε φλεγμονή του προστατικού αδένα και σε τεστ αίματος που έδειξε αυξημένα επίπεδα PSA- πιθανό σημάδι φλεγμονής και καρκίνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 21 από τους 27 συμμετέχοντες δεν είχαν ή είχαν ελαφριά φλεγμονή, αλλά 15 είχαν κακοήθειες που επιβεβαιώθηκαν από τη βιοψία. Δυο είχαν φλεγμονή και κακοήθεια.

Όλοι οι άντρες είχαν μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα για την οποία αντιμετωπίστηκαν. Εξετάστηκαν ξανά για περιοδοντίτιδα 4 έως 8 εβδομάδες αργότερα και είχαν σημαντική βελτίωση.

Κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της περιοδοντίτιδας οι άντρες δεν έλαβαν αγωγή για την προστατίτιδα. Παρόλο που δεν έλαβαν την αγωγή, 21 από τους 27 εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα PSA.

Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής ωφελήθηκαν περισσότερο από την αγωγή για την περιοδοντίτιδα. Έξι συμμετέχοντες δεν εμφάνισαν αλλαγές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Dentistry’’.

 

Πηγές:
‘’Dentistry’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία