Οι στατίνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Σε αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Queen's University of Belfast από μια μελέτη κοόρτης βασισμένη στον πληθυσμό. Ο συγγραφέας της μελέτης, Chris Cardwell και η ομάδα του, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο ''Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention''. 

Διαφορετικές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της χρήσης στατινών και μιας δυνητικά μικρότερης θνησιμότητας από καρκίνο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς, δεν ήταν σαφές αν η χαμηλότερη θνησιμότητα προκλήθηκε από τις στατίνες, ή κατά πόσον άλλοι παράγοντες, όπως η συνολική συμπεριφορά σε θέμα υγείας των χρηστών στατίνης ήταν υπεύθυνοι για αυτό.

Για τον καρκίνο του πνεύμονα, επιστήμονες με επικεφαλής τον Christoph Minich από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, παρουσίασαν στο ευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο, του περασμένου έτους, (ESMO στη Μαδρίτη) κυτταρο- βιολογικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κυτταρικές σειρές μη - μικροκυτταρικών βρογχικών καρκινωμάτων με το γονίδιο KRAS ανεστάλησαν ή εμποδίστηκαν από τις στατίνες.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Cardwell, εξετάζει πλέον πώς μια μακροπρόθεσμη λήψη στατίνης επιδρά στη θνησιμότητα των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν τα δεδομένα από περισσότερους από 14.000 Βρετανούς ασθενείς για τους οποίους οι γιατροί διέγνωσαν το χρονικό διάστημα 1998-2012 καρκίνο του πνεύμονα. Έλεγξαν τη λήψη στατινών των ασθενών με τα στατιστικά στοιχεία του U.K. Clinical Practice Research Datalink, συγκρίνοντάς την με τη θνησιμότητα των ασθενών από καρκίνο.

Ασθενείς οι οποίοι είχαν αρχίσει μετά τη διάγνωση να λαμβάνουν στατίνη, έδειξαν μέχρι και έντεκα τοις εκατό μειωμένη θνησιμότητα λόγω καρκίνου. Οι ασθενείς που το φάρμακο τους είχε συνταγογραφηθεί τουλάχιστον δώδεκα φορές, παρουσίασαν μέχρι και 19 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Για τους ασθενείς που ήδη λάμβαναν στατίνες πριν από τη διάγνωση, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο μειώθηκε κατά δώδεκα τοις εκατό. Οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά μεταξύ των μικρο -κυτταρικών και μη-μικροκυτταρικών καρκινωμάτων του πνεύμονα στη μελέτη τους.

Παρά το γεγονός ότι το παρατηρούμενο αποτέλεσμα στη μελέτη για τη θνησιμότητα, έχει σύμφωνα με επιδημιολόγους μάλλον χαμηλή και μη αιτιολογική σχέση, αξίζει να εξετάσει κανείς αυτό το αποτέλεσμα σε περαιτέρω επιδημιολογικές μελέτες, αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Αν μπορούσαν να αναπαραχθούν τα αποτελέσματα, αυτό θα μπορούσε να δώσει την κατάλληλη ώθηση στις τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.

 

Πηγές:
''Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα