Γυναίκες που υποβάλλονται σε εγχείρηση απώλειας βάρους έχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων διαχρονικά, σύμφωνα με νέα σουηδική ανάλυση για την παχυσαρκία.

Τα ευρήματα δεν φαίνεται να αφορούν άντρες, δήλωσαν οι ερευνητές, που παρουσίασαν την ανάλυσή τους στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την παχυσαρκία, του 2015.

Γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, υποβλήθηκαν σε ένα από τρία είδη εγχείρησης απώλειας βάρους. Αρχική επισκόπηση δείχνει ότι όσες υποβλήθηκαν σε γαστρικό μπαϊπάς είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.

Η αιτία του υψηλότερου κινδύνου για οστεοπόρωση δεν είναι σαφής, δήλωσε η Sofie Ahlin, του University of Gothenburg.
Μπορεί να ευθύνεται η φτωχή διατροφή. Γυναίκες που υποβάλλονται σε εγχείρηση για απώλεια βάρους θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, πρόσθεσε.

Η σουηδική έρευνα άρχισε το 1987 και παρακολούθησε 2.010 ανθρώπους, 37 έως 60 ετών, με δείκτη μάζας σώματος άνω του 34 για τους άντρες και του 38 για τις γυναίκες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εγχείρηση απώλειας βάρους μεταξύ 1987 και 2001.

Από αυτούς 376 υποβλήθηκαν σε τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου, 265 υποβλήθηκαν σε γαστρικό μπαι πας και 1.369 υποβλήθηκαν σε κάθετη γαστροπλαστική, που δεν χρησιμοποιείται συχνά πια.

Συγκρίθηκαν με 2.037 παχύσαρκους ανθρώπους που έλαβαν αγωγές οι οποίες δεν απαιτούσαν εγχείρηση.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, σημειώθηκαν 187 κατάγματα στην ομάδα εγχείρησης, σε σύγκριση με 127 στην ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε εγχείρηση, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν στις πληροφορίες για το φύλο, έδειξαν ότι γυναίκες αλλά όχι άντρες που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για απώλεια βάρους είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για κατάγματα. Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση.

Τα ευρήματα προσθέτουν την οστεοπόρωση σε λίστα επιπλοκών της εγχείρησης απώλειας βάρους που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες, δήλωσε η Dr. Sigrid B Gribsholt, του Aarhus University Hospital στην Κοπεγχάγη.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα