Η εξέταση της δύναμης της χειραψίας θα μπορούσε να αποτελεί φτηνό και απλό τρόπο εντοπισμού ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές εστίασαν σε σχεδόν 140.000 ενήλικες που υποβλήθηκαν σε τεστ δύναμης της χειραψίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία 35-70 ετών και ήταν από 17 χώρες. Η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 4 χρόνια κατά μέσον όρο.

Κάθε μείωση 5 κιλών στη δύναμη της χειραψίας συνδέθηκε με 16% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Κάθε μείωση, επίσης συνδέθηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρδιακού προβλήματος ή θανάτου από άλλα αίτια. Κάθε μείωση 5 κιλών στη δύναμη της χειραψίας επίσης συνδέθηκε με 9% αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και 7% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της δύναμης της χειραψίας και της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του πρόωρου θανάτου, δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να δείξει αιτιατή σχέση.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η δύναμη της χειραψίας φαίνεται να είναι πιο ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης του πρόωρου θανάτου σε σχέση με τη συστολική πίεση.

Επίσης, η σχέση μεταξύ δύναμης της χειραψίας και αυξημένου κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο, παρέμεινε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου και καρδιοπάθειας, όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η άσκηση και η επαγγελματική κατάσταση.

Η Dr. Darryl Leong, του McMaster University, στον Καναδά, δήλωσε ότι η δύναμη της χειραψίας θα μπορούσε να είναι εύκολο και φτηνό τεστ για την αξιολόγηση του κινδύνου θνησιμότητας και καρδιαγγειακής νόσου που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος.

Η Leong πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστεί αν προσπάθειες για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει ή να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''The Lancet.''

Πηγές:
''The Lancet.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας