Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί ενδεχομένως να εξουδετερώσει την αρνητική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πνεύμονες.

Χαμηλότερη ποσότητα συγκεντρώσεων βιταμίνης Ε στο αίμα συνδέεται με υψηλότερη έκθεση σε λεπτά σωματίδια (PM) στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Το PM είναι ένας από τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους που εκτιμάται ότι βλάπτει την ανθρώπινη υγεία.

Ο ερευνητής Frank Kelly, του King's College London, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες, που παρατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε σε ανθρώπους με παθήσεις των πνευμόνων, όπως το άσθμα.

Ωστόσο, ο Kelly σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνουμε πλήρως ποια είδη ρύπανσης από σωματίδια βλάπτουν ιδιαίτερα τους πνεύμονες ή ποιες βιταμίνες παρεμβάλλονται καλύτερα με την οδό για τη μείωση του επιπέδου βλάβης.

Η νέα έρευνα εστίασε στη σχέση μεταξύ της λειτουργίας των πνευμόνων και ομάδας μεταβολιτών και μεταξύ των συγκεκριμένων μεταβολιτών και της έκθεσης σε σωματίδια PM10 και PM2.5.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 5.500 εθελοντές από τη Βρετανία.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με υψηλότερη έκθεση στο PM2.5 είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε και χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία.

Η βιταμίνη Ε περιέχεται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλο και το αβοκάντο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;