Ο χυμός πορτοκάλι μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει την εγκεφαλική λειτουργία σε ηλικιωμένους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 37 υγιείς ενήλικες, μέσης ηλικίας 67 ετών, που κατανάλωναν 500 ml χυμού πορτοκάλι καθημερινά, σε διάστημα 8 εβδομάδων. Στην έναρξη και στο τέλος των 8 εβδομάδων, μετρήθηκαν η μνήμη, ο χρόνος ανταπόκρισης και η λεκτική ευχέρεια.

Οι συμμετέχοντες εμφάνισαν 8% βελτίωση στη νοητική λειτουργία μετά την κατανάλωση χυμού πορτοκάλι σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου.

Ο χυμός πορτοκάλι είναι σημαντική πηγή φλαβονοειδών- ιδιαίτερα πλούσιος σε υποομάδα φλαβονοειδών που είναι γνωστές ως φλαβανόλες.

Η έρευνα θεωρείται ότι είναι μια από τις πρώτες που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση φλαβανολών σε χυμό πορτοκάλι θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη νοητική ικανότητα ηλικιωμένων.

Ο ερευνητής, Daniel Lamport, του University of Reading, δήλωσε ότι μικρές, εύκολες αλλαγές στην καθημερινή διατροφή έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου.

Ο Lamport θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη που ισχυροποιεί τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή θα μπορούσαν να παίζουν μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της νοητικής εξασθένησης σε μεγάλη ηλικία.

Αν και οι ερευνητές δεν συνιστούν να πίνουν οι άνθρωποι 500 ml χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα, πιστεύουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι τα συστατικά του συγκεκριμένου χυμού θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παροχή θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν τον εγκέφαλο, ως μέρος υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’American Journal of Clinical Nutrition.’’

 

Πηγές:
‘’American Journal of Clinical Nutrition.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού