Η κατανάλωση υπερβάλλοντος αλατιού μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την έναρξη της εφηβείας και να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, στρες και μειωμένη γονιμότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με πολύ αλάτι είχαν σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της εφηβείας σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν διατροφή με φυσιολογικά επίπεδα αλατιού.

Ποντικοί που είχαν εξαιρέσει εντελώς το αλάτι από τη διατροφή επίσης είχαν καθυστερημένη εφηβεία. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη αλατιού είναι αναγκαία για την έναρξη της εφηβείας, αλλά ότι το υπερβάλλον αλάτι μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία.

Η ερευνήτρια Dori Pitynski, του University of Wyoming στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει για πρώτη φορά ότι το περιεχόμενο αλατιού στη διατροφή έχει πιο σημαντική επίδραση στην αναπαραγωγική υγεία έναντι του περιεχομένου σε λιπαρά.

Η Pitynski σημείωσε ότι διατροφή με υψηλά επίπεδα αλατιού εκτιμάται ότι επιταχύνει την έναρξη της εφηβείας, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με πολύ αλάτι, ακόμα και με πολλά λιπαρά, είχαν καθυστέρηση στην έναρξη της εφηβείας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο European Congress of Endocrinology στο Δουβλίνο.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας