Ο έγκαιρος εντοπισμός και η εξέταση για τον διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη στην υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σε έρευνα του Michigan Medical School και του University of Cambridge, φάνηκε πως η έγκαιρη εξέταση του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη στην υγεία. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η εξέταση που ακολουθήθηκε από αγωγή οδήγησε σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή θανάτου σε διάστημα 5 ετών, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν εξετάστηκαν.

Ο καθηγητής William Herman, του University of Michigan, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως ο έγκαιρος εντοπισμός του διαβήτη είχε σημαντικά οφέλη στην υγεία και στήριζε την εισαγωγή μέτρων όπως η εξέταση για τη μείωση του χρόνου μεταξύ εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και θεραπευτικής αγωγής.

Στα 10 χρόνια μετά την έναρξη προβλέφθηκε ότι με καθυστέρηση 3 ετών στη διάγνωση και στη θεραπευτική αγωγή, το 22,4% όσων έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 θα είχε καρδιαγγειακό συμβάν, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγχείρηση μπαι πας. Το ποσοστό αυξήθηκε σε 25,9%, με καθυστέρηση 6 ετών στη διάγνωση.

Ωστόσο, αν υπήρχε εξέταση και συνήθης φροντίδα, οι προβλέψεις ανέφεραν ότι μόνο το 18,4% θα είχε καρδιαγγειακό συμβάν στα 10 χρόνια μετά την έναρξη.

Η προβλεπόμενη εμφάνιση θνησιμότητας από όλα τα αίτια ήταν 16,4% με καθυστέρηση 3 ετών και 18,2% με καθυστέρηση 6 ετών, σε σύγκριση με 14,6% για την εξέταση και τη θεραπευτική αγωγή.

Αυτό σημαίνει ότι σε 10 χρόνια το μοντέλο προβλέπει ότι για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 που δεν έχουν διαγνωστεί, η εξέταση θα μπορούσε να συνδεθεί με 29% μείωση στον σχετικό κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάντος σε σύγκριση με καθυστέρηση 6 ετών στη διάγνωση και την αγωγή.

Αυτό ισοδυναμεί με μείωση 7,5% στον απόλυτο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος στο συγκεκριμένο πληθυσμό. Η συγκρίσιμη αλλαγή στη θνησιμότητα από οποιοδήποτε αίτιο ήταν 20% μείωση του σχετικού κινδύνου και 3,6% μείωση του απόλυτου κινδύνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Diabetes Care.’’

Πηγές:
‘’Diabetes Care.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο