Επιζώντες από καρκίνο των πνευμόνων αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής και το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 192 επιζώντες από καρκίνο στον πνεύμονα, στις ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από 8 χρόνια, κατά μέσον όρο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 38% εμφάνισε καρκίνο στον πνεύμονα.

Ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο στον πνεύμονα ήταν το κάπνισμα. Για κάθε επιπλέον πακέτο τσιγάρα που κάπνιζε το χρόνο ο επιζών υπήρχε 1% αύξηση του κινδύνου επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα.

Ο Dr. Samjot Dhillon, δήλωσε ότι εξέτασε στενά παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να βοηθούν στην πρόβλεψη της υποτροπής του καρκίνου σε ασθενείς που επιβίωσαν από καρκίνο στον πνεύμονα. Αυτό που μάθαμε, πρόσθεσε, είναι ότι ασθενείς με ιστορικό καρκίνου στον πνεύμονα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, μακροχρόνια, ώστε ο γιατρός να εντοπίσει έγκαιρα αν ο καρκίνος υποτροπιάζει η αν αναπτύσσεται άλλος καρκίνος.

Ο Dhillon, του Roswell Park Cancer Institute στο Buffalo, δήλωσε ότι εκτός από τη στενή ιατρική παρακολούθηση για τον καρκίνο στον πνεύμονα, είναι επίσης σημαντικό για τους ασθενείς να σταματήσουν το κάπνισμα το γρηγορότερο, καθώς είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο του the American Thoracic Society στο Ντένβερ.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο